Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, güneş enerjisi sektörünün hızla büyümeye devam ettiğini belirterek, çatı tipi, saha ve hibrit santrallerin devreye alınmasıyla yıl sonuna kadar güneş enerjisi kurulu gücünün 20.000 MW’ı aşacağını ifade etti.
Erkan, bu seviyenin yaklaşık 10 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini vurgularken, Türkiye'nin 2035 hedefinin 120.000 MW olduğunu hatırlattı. Bu büyük hedefe ulaşmak için her yıl ortalama 4.000 ila 5.000 MW’lık yeni güneş enerjisi santrali kurulması gerektiğini dile getirdi.
Erkan, dünya genelinde güneş enerjisi kapasitelerindeki en büyük artışın Çin’de yaşandığını ancak Türkiye'nin de bu alanda önemli bir sıçrama kaydettiğini belirtti. 2024 yılı başında 14.000 MW olan kurulu gücün, yıl sonunda 20.000 MW’ı aşması bekleniyor. Bu, sadece bir yıl içinde 6.000 MW’lık bir artış anlamına geliyor.
Güneş enerjisi sektöründeki bu büyümenin, Türkiye’deki güneş paneli üreticilerinin artan sayısı ve kapasitesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayan Erkan, finansman desteği ve uygun mevzuat düzenlemeleriyle bu büyümenin daha da hızlanabileceğini ifade etti.
Hakan Erkan, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projelerinde yeniden uygulamaya konulan döviz bazlı alım garantilerinin, güneş enerjisi yatırımlarını artırmada kritik bir rol oynadığını söyledi. Döviz bazlı alım garantisinin yatırımcılar için uzun vadeli güvence sağladığını belirten Erkan, depolama teknolojilerinin geliştirilmesinin de sektördeki büyümeyi destekleyeceğini dile getirdi.
"Güneş ve rüzgar enerjisinde 120.000 MW gibi hedeflere ulaşmak için depolama kapasitelerinin de bu büyümeye uyum sağlaması gerekiyor. Bugün güneş enerjisiyle elektrik üretim maliyetleri, doğal gaz ve kömür gibi fosil yakıtlara göre neredeyse yarı yarıya daha düşük." dedi.
Erkan, lisanssız güneş enerjisi projelerinde yaşanan trafo kapasite kısıtlarını aşmak için “5.1.j” modelinin devreye alınmasını önerdiklerini ve bu önerinin Bakanlık tarafından değerlendirildiğini söyledi. Bu model sayesinde, öz tüketim amaçlı ve şebekeye enerji vermeyen santrallerin mevcut trafo kapasitelerine takılmadan kurulabileceğini belirtti.
Türkiye'de tarım amaçlı güneş enerjisi santralleri (Tarım GES) için yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Erkan, halihazırda deneme aşamasında 3 tarım GES uygulaması bulunduğunu belirtti. Temiz enerji ve tarım üretimini bir araya getiren bu projelerin, gelecekte büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca yüzer GES projelerindeki hızlı ilerlemenin tarım projelerinde de gerçekleşmesini beklediklerini ekledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 44,5 GW olan 75 fotovoltaik panel üreticisi bulunuyor. Monofacial ve bifacial güneş panellerinin yaygın olarak üretildiği Türkiye’de, 3 firma yıllık toplam 6,1 GW’lık hücre üretimini yerel olarak gerçekleştiriyor.
Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründeki atılımları, yerli üretim kapasitesinin güçlenmesi ve uluslararası finansman olanaklarıyla birleşerek, yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşılmasında önemli bir rol oynuyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı